Oferta este largă, opțiunile și combinațiile de opțiuni aproape nelimitate, iar cel mai des alegerea este grea. Venim în întâmpinarea clienților noștri cu ghidul de cumpărături a tablelor magnetice care să le facă alegerea mai ușoară. Încercăm să subliniem aici aspectele cele mai importante de care trebuie sa ții cont atunci când alegi, cumperi și folosești un produs.
Ce este o tabla magnetica?
Denumirea de tablă magnetică este una foarte ambigua. De fapt, o tablă magnetică este o tablă pe care pot fi lipiți magneți, astfel atașând foarte ușor foile informaționale, desenele, fișele demonstrative etc.
Tablele sunt multistrat, deseori formate din trei straturi. Cel mai important este stratul alb de la suprafață care, îngrijit corespunzător, poate avea o durată de viață mai mare decât durata garanției.
Ce să aleg? O tablă magnetică lăcuită sau una ceramică? Sau una din sticlă?
Datorită prețului puțin mai mare al tablelor ceramice, clienții preferă adesea tablele lăcuite.
Tablele lăcuite pot fi folosite o perioadă îndelungată cu condiția să nu fie folosite la curățare alte substanțe în afară de spray-ul special pentru tabla whiteboard. Zgâriată, tabla devine în timp inutilizabilă. În zgârieturile făcute pe tablă, markerul lasă urme permanente, imposibil de șters. Acele zone vor fi compromise.
Datorită materialului din care sunt făcute, tablele ceramice sunt rezistente la zgârieturi.
Totuși, ambele table pot fi folosite o perioadă foarte îndelungată. Durata normală de viață a unei table magnetice este de 10 ani pentru cea lăcuită și de 25 de ani pentru cea ceramică, acestea putând fi folosite mult mai mult timp dacă sunt îngrijite corespunzător.
Există și table magnetice din sticlă cu un design deosebit, modern și în mai multe culori. Acestea folosesc markere și magneți special concepuți pentru ele. Acestea sunt utilizate atât în oficiilor moderne pentru prezentări sau design-ul încăperii, cât și acasă, aici îmbinând utilul cu plăcutul și frumosul.
Dar tablele verzi?
Pentru multe școli, birouri de designeri, cafenele sau chiar unele oficii, tabla verde este alegerea preferată. Unii preferă libertatea de exprimare pe care le-o dă creta, ceilalți preferă confortul materialelor cu care s-au obișnuit.
Cu ce scriem?
Pe o tablă magnetică albă folosiți doar marker special pentru whiteboard, iar pe tabla magnetică verde putem folosi doar cretă, albă sau colorată.
Tablă simplă monobloc, dublă sau triptică? Fixă sau mobilă?
Alegerea clasică este o tablă simplă monobloc cu suprafața de scriere de diferite dimensiuni. Cei care vor sau au nevoie de o suprafață mai mare pot opta pentru o tablă magnetică dublă sau triptică. Ocupă același spațiu pe perete, dar oferă 3 sau, respectiv, 5 suprafețe de scris!
O tablă dublă are o suprafață de scris principală și 1 panou lateral mobil, fixat pe balamale, pe care se poate scrie față-verso.
O tablă triptică, în schimb, are o suprafață de scris principală și 2 panouri laterale mobile pe care se poate scrie, deasemenea, față-verso. Atât pentru tabla dublă, cât și pentru cea triptică, toate suprafețele au proprietăți magnetice, deci veți putea nu doar scrie, dar și atașa fișele de lucru cu ajutorul magneților.
Deci, față de o tablă simplă, cea dublă – dublează suprafața de lucru, iar cea triptică – o triplează.
Deși o tablă fixă poate fi suficientă pentru o sală de clasă sau o sală de ședințe, pentru anumite prezentări aveți nevoie de mai multă mobilitate. Orice tablă magnetică fixă poate fi demontată și pusă pe un suport mobil, dar nu devine whiteboard mobil.
Pentru mai multă libertate de mișcare alegeți o tablă mobilă.
Din seria tablelor mobile, puteți opta pentru un flipchart sau o tablă rotativă mobilă. Flipchart-ul poate fi pe trei picioare sau pe rotile, simplă sau cu brațe laterale. Tabla rotativă mobilă dispune de un mecanism ce permite rotirea suprafeței tablei la 360°, astfel dispuneți de 2 suprafețe de scris magnetice.
Cum o montezi?
Foarte important atunci când alegi o tablă magnetică este sistemul de prindere.
Ce probleme poți avea cu o tablă magnetică?
Majoritatea problemelor care apar se datorează manipulării sau utilizării necorespunzătoare. Chiar dacă tabla “a scăpat” transportului și e intactă, tot trebuie să ai grijă de câteva aspecte.
Zgârieturi
Așa cum am precizat anterior, este foarte important să nu zgârii tabla lăcuită. Cum poți zgâria o tablă albă? Dacă o ștergi cu un burete murdar, căzut pe jos, sau dacă o cureți cu alte substanțe care afectează lacul. E foarte important să folosești doar substanțe special dedicate pentru curățarea tablelor albe și să nu improvizezi.
Markerul permanent
O problemă foarte des întâlnită este markerul permanent. Din neatenție, poate folosești un marker permanent pe tabla magnetică albă. În loc să apelezi la soluții de curățare improvizate, cel mai bine e să iei un marker de tablă cu care să scrii peste urmele lăsate de markerul permanent, stergând apoi cu buretele.
Ce accesorii are o tablă?
Poți transforma o tablă fixă în una mobilă cu ajutorul suportului mobil, care poate fi trepied sau pe rotile. Atenție însă – atunci când procurați un suport asigurați-vă că acesta este compatibil cu dimensiunea tablei care o aveți sau care intenționați să o procurați. Fiecare suport este destinat pentru o anumită dimensiune sau poate varia de la … până la…
Deveniți creativi cu magneții pentru tablele albe sau cele verzi sau atașați cu ajutorul acestora fișele de lucru sau foile informaționale. Astfel, cu ajutorul magneților puteți transforma o tablă într-un avizier pentru afișarea anunțurilor.
Foarte importantă în prelungirea vieții unei table magnetice este îngrijirea acesteia. Tabla se șterge doar cu buretele special pentru whiteboard și se curăță doar cu spray-urile și șervețele speciale.
Deasemenea, în special pentru tablele mobile sau cele care dispun de cârlige speciale, puteți opta pentru blocurile de foi în format A1, pe care puteți scrie cu ajutorul markerelor speciale pentru foi. Astfel, puteți păstra tot ceea ce a fost prezentat în timpul orelor, seminariilor sau training-urilor.
Majoritatea tablelor dispun de tăviță pentru accesoriile folosite în timpul prezentărilor, de exemplu pentru marker. Totuși, dacă ați ales o tablă care nu are inclus acest support, printre accesoriile disponibile pentru tablele whiteboard există și suportul magnetic pentru carioci, care, datorită magnetului incorporat, vă permite să-l fixați pe tablă.
Vrei sa duci lucrurile la nivelul urmator?
Orice tablă magnetică albă poate deveni interactivă folosind ori un dispozitiv interactiv, ori un videoproiector interactiv. Cert este că aceasta niciodată nu se va ridica la performanțele unei table interactive dedicate.
Tabla albă pe care proiectați cu ajutorul videoproiectorului folosește doar ca suprafață unde poate fi proiectate imagini, filmulețe de la calculator. Însă tabla interactivă vă oferă mult mai multe posibilități de lucru: scriere, ștergere, selectare, mutare, rotire, capturare ecran, salvare fișiere, înregistrări video, import fișiere media, funcționalitatea multi-gest (cu posibilitate de apropiere/îndepărtare, rotire, scrolling) etc. Conectată la un calculator și proiector, veți avea libertatea deplină de a conduce lecții, seminarii sau prezentări la un nivel mai avansat și practic.
Pentru oricare alte întrebări sau nedumeriri, suntem bucuroși mereu să vă ajutăm! Nu ezitați să ne contactați printr-un mesaj sau să apelați la numerele noastre de telefon.
Dacă considerați acest articol util, vă îndemnăm să-l distribuiți și prietenilor voștri. Astfel și ei vor fi informați și mai pregătiți pentru o cumpărătură reușită. E destul să dați click pe unul din semnele de mai jos.